به نام خداوند "حقیقت، زیبایی, و خیر"
بنیاد فرهنگی دکتر علی شریعتی در سیامین سالگرد هجرت و شهادت او وارد مرحلهی تازهای از فعالیتهای خود شده است. طی این سی سال ، مهمترین دغدغهی "دفتر تدوین مجموعهی آثار" که زیر نظر بنیاد فعالیت میکرد، انتشار کلیهی آثار شریعتی بدون هیچ دخل و تصرفی بود, تا میراث فکری شریعتی حفظ شود و حداقل ادامه دهندگان راه و روش او بدانند که آن آموزگار تا کجا پیش رفته و اکنون از کجا باید راه او را تداوم بخشید. تکمیل مرحلهی اول نیازمند چند اقدام دیگر نیز بود که بخشی از آن انجام شده و بخشی دیگر در حال اتمام است.
کتابها :
مهمترین انتقادی که از مجموعهی آثار سی و شش گانه میشد، کیفیت گاه نامناسب نشر آنها بود. پس از اتمام تدوین مجموعه آثار، از دو سال پیش بنیاد طرح بزرگی را آغاز نمود تا آثار را به شکلی پیراستهتر منتشر سازد.
در ابتدا، همهی آثار مجددا حروفچینی شدند و سپس نزدیک به بیست هزار صفحه به دقت غلطگیری و تصحیح گردید. این مهم به چند منظور انجام پذیرفت که مهمترین آنها "دیجیتالسازی آثار مکتوب" دکتر شریعتی بود. اما در کنار این هدف، انتشار نزدیک به صد عنوان از آثار شریعتی در قالب کتابهای کوچک نیز آغاز شد (که با همکاری انتشارات "گام نو" نزدیک به هشت جلد آن در دست انتشار است که به مرور روانه بازار کتاب خواهند شد). هدف از انتشار این مجموعه گزیده آثا ر، در دسترس عموم بودن هر عنوان به بهای ارزان است که همچنین زمینهساز گام بعدی، یعنی تکوین یک جلد "منتخب آثار" که شامل مهمترین قطعات "کویریات، اجتماعیات، و اسلامیات" آثار دکتر شریعتی خواهد بود. اما مقصد نهایی بنیاد، انتشار کلیهی آثار شریعتی به صورت موضوعی ـ تاریخی در یک ( یا چند ) مجلد محدود ( با صفحات زیاد ) است تا این آثار که در حال حاضر از زمره متنهای "کلاسیک" تاریخ اندیشه و ادبیات ایران بهشمار میآیند، در هیاتی مناسب و با ویراستاری علمی نهایی عرضه شوند (امید است که این برنامه ظرف دو سال آینده به پایان برسد).
نرم افزار :
چنانکه گفته شد حروفچینی کلیهی آثار در گام اول با هدف دیجیتالی ساختن همهی آثار مکتوب شریعتی صورت گرفت. از جمله امکاناتی که در دههی اخیر بسیار به کار پژوهشگران آمده است، فراهم آمدن امکانات نشر رایانهای است. از چند سال پیش استفاده از این امکانات نو در نشر آثار شریعتی نیز ضروری به نظر میآمد، تا هم امکان جستجو و مدخلیابی در آنها آسان گردد و هم برای کسانی که توان آرشیو همهی آثار را بهصورت چاپی ندارند، این امکان بهصورت دیجیتال فراهم باشد. برنامه نویسی نرم افزار مزبور اکنون به مراحل پایانی خود نزدیک شده است. این نرم افزار در آینده با افزودن تصویر کلیهی دستنوشتههای بر جا مانده از دکتر شریعتی و همچنین، اسناد، عکسها و صداهای او تکمیل شده و نسخهی نهایی آن منتشر خواهد شد.
سایت اینترنتی :
علاوه بر تولید نرم افزار آثار، نیاز به راه اندازی سایتی آرشیوی نیز برای آثار شریعتی احساس میشود. مقدمات این کار با راه اندازی
سایت رسمی شریعتی در سیامین سالگرد شهادت شریعتی فراهم شد و با افزودن همه نوشتههای شریعتی به این سایت و همچنین صداها و برخی اسناد مربوط به او، آرشیو سایت نهایی خواهد شد. توضیح این نکته نیز ضروری است که سایت مزبور سایتی آرشیوی خواهد بود و نه سایتی خبری که بهصورت دورهای به روز شود، بلکه با تکمیل بخش آرشیوی آن، کار تدوین سایت نیز به پایان خواهد رسید.
به این ترتیب و پس از تکمیل و تدوین و انتشار تقریباً نود و پنج درصد آثار شریعتی، مرحلهي اول کار بنیاد به پایان میرسد و باید از آغاز مرحلهای جدید سخن گفت. این مرحلهی جدید هم از ضرورتهای فرهنگی اجتماعی امروز ایران نشات میگیرد و نیاز نسل جدید و علاقهمند و تشنهی معرفت را مدنظر دارد، و هم به وضع تفکر آرمانجو و آزادیخواه در جهان معاصر و نیازها و مقتضیات نوین زمانه ما مینگرد.
مطالب فوق که پیشتر توسط بنیاد فرهنگی دکتر شریعتی تنظیم و منتشر گردیده بود، اینبار جهت اطلاع و آگاهی علاقمندان و همراهان در تارنما منتشر میگردد.
ویرایش : یک بار / شروین