زندگينامه
تقي رحماني در سال ۱۳۳۸ در شهر قزوين متولد شد. ورود او به صحنه سياسيت و مبارزات اجتماعي ضمن آشنايي و مطالعهی آثار دكتر علي شريعتي صورت گرفت. او در اوج فعاليتهاي سياسیاش، در تب و تاب صحنهی سياسي كشور در سال ۱۳۵۶، نقش بسيار فعالي در انقلاب ۵۷ ايفاء نمود.
در سال ۱۳۵۸ پس از پايان تحصيلات دبيرستان، در رشته تاريخ دانشگاه تبريز پذبرفته شد. در مهرماه همان سال وارد دانشگاه تبريز شد. فعاليتهاي وي پس از انقلاب با دستگيري وي در تابستان ۱۳۶۰ متوقف گشت. او به مدت سه سال به اتهام همكاري با تشكل "پيشتازان" (گروهي از معتقدين به انديشههاي دكتر علي شريعتی) در زندان چوبيندر قزوين به سر برد.
آزادي او از زندان در سال ۱۳۶۳ عمر ديرپايي نداشت، چرا كه مجدداً در تابستان ۱۳۶۵ به اتهام همكاري با "سازمان موحدين انقلابي" دستگير شده و اين بار یازده سال ديگر از عمر خود را در زندان اوين سپري كرد. خواهر او، محترم رحماني، نيز در همان سال دستگير و به ۵ سال زندان محكوم گرديد.
تقي رحماني پس از آزادي از زندان در سال ۱۳۷۶، به همكاري با نشريات روشنفكري از جمله "ايران فردا" پرداخته و جزوات بسياري در زمينههاي متنوع فكري، اعتقادي، و سياسي منتشر ميسازد. همكاري او با نشريات، روزنامهها، و نيز "دفتر پژوهشهاي فرهنگي دكتر علي شريعتي" پس از دوم خرداد ۷۶ بُعد تازهاي مييابد و علاوه بر دهها مقاله و مصاحبه، سخنرانیهاي بسياری در زمينههای سياسی و اعتقادي در كارنامة فعاليتهاي او قرار ميگيرند.
پس از خرداد ۱۳۷۶ و با اوجگيري حركتهاي اصلاحطلبانه و گشايش فضاي سياسي، فعاليتهاي او وارد عرصة مطبوعات نيز ميگردد. همين روند كار سياسي و روشنفكرانه وي بود كه نام وي را در ليست قتلهاي زنجيرهاي قرار داده بود. در يكي از طرحهاي باند آدمكش براي ربودن و قتل وي، بهطور كاملاً اتفاقي، از توطئه رهايي مييابد. با تشكيل ائتلاف نيروهاي مليمذهبي، وي با فعاليت مستمر، ائتلاف مذكور را ياري نمود. در انتخابات مجلس ششم در بهمن ۱۳۷۸ با حضور در ستاد نيروهاي مليمذهبي و با حمايت از كانديداهاي مليمذهبي در فضاي انتخاباتي، سعي و تلاشی جدي نمود.
در سال ۷۹، پس از يكي از همين سخنرانيها براي دانشجويان شهركرد، بنا بر شكايت مدعيالعموم به دادگاه فراخوانده ميشود و سرانجام قبل از دريافت حكم نهايي دادگاه شهركرد، در نشست فعالين مليمذهبي در منزل آقاي بستهنگار، به همراه برخي از شخصيتهاي مليمذهبي، در ۲۱ اسفند ۸۰ دستگير ميشود.
افكار تقي رحماني را ميتوان در جايگاه نحلهی نوانديشي ديني قرار داد. شناخت عميق وي از انديشههاي دكتر علي شريعتي از بطن تاثيرگذاري اين متفكر بزرگ در ديدگاهها و آثار تقي رحماني به خوبي هويداست. از جمله بارزترين نقطه نظرات وي امر بازنگري و بازسازي سنت در برابر سنت حاكم و نگاه نسخههاي دنياي مدرن است
برخی از آثار منتشر شده تقي رحماني :
* عقل مذهبي
* عدالتطلبي ايراني
* غرب چگونه غرب شد؟ ما چگونه ميتوانيم شرقي بمانيم؟
* مشكل استقرار دموكراسي در ايران
* دين به مثابه جوهره فرهنگ
* تلاشي در راه درك معني وحي و ختم نبوت
* تاويل شرقي و هرمنوتيك غربي
* عاشوراها در زمانهها
* بحران نظريه و مدل سياسي در ايران
* دفتر اول، نقادي قدرت (مشكل استقرار دموكراسي در ايران)
* دفتر دوم، نقادي قدرت (حاكميت و مشروعيت)
* دفتر سوم، نقادي قدرت (بحران نظريه و مدل سياسي در ايران)
منبع : دفتر پژوهشهاي فرهنگي دكتر شريعتي
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
ویرایش : شروین یک بار