"... شریعتی به این استراتژی، استراتژیِ آگاهیبخش ـ آزادیبخش (روشنگری ـ روشنفکری)، تعلق دارد. این استراتژی معتقد به کارِ فرهنگی، اما معطوف به تغییرِ اجتماعی و تغییرِ ساختارِ سیاسی است. بنابراین با استراتژیِ تجددگرا که فقط سواد، روزنامه و... را طرح میکرد، و چندان به جهتگیریِ آنها حساسیت نداشت، تفاوت دارد.
این استراتژی بهطورِ کامل به جهتگیریِ "تغییرگرا " متعهد است. این استراتژی ترکیبی از روشنگری، یعنی کارِ فکری و آگاهیبخش، و روشنفکری، یعنی مبارزهی اجتماعی برای آزادی، آزادی از سلطهی استعمار، استبداد، استثمار، استحمار و...، به مفهومِ عامِ آن، است. بسیاری از نواندیشانِ مذهبی به این استراتژی معتقد بودهاند. البته این استراتژی میتواند مضمون یا راهکارهای متفاوتِ میانهروِ لیبرال یا رادیکال داشته باشد. هم مهندس بازرگان و هم آیتالله طالقانی به انجامِ کارِ فکری و همچنین روشنگری اعتقاد داشتند. اگر چه آیتالله طالقانی در دورهای با مبارزهی مسلحانه همسویی نشان داد، ولی این شیوه مغایر با روشنگری و کارِ فکریِ او نبود..."
برگرفته از کتاب اصلاح انقلابی : فصل استراتژی آگاهیبخش _ آزادیبخش
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
ویرایش : یک بار / شروین